Hackathon

ontwerp Delano

Midden-Groningen ontwikkelt robot-blindengeleidehond.

Op 13 oktober 2021 dit jaar vindt de allereerste Midden-Groningse Hackathon plaats. Tijdens deze hackathon gaat een groep regionale ‘knappe koppen’ een robot-blindengeleidehond ontwikkelen. Met dit idee won de tienjarige Delano, die er zelf ook bij is op 24 oktober, het Innovatiefestival van Midden-Groningen. 

Wat is een hackathon? Die vraag krijgen Anneke Tiddens, projectleider vanuit Biblionet en Marja Koster, begeleider van de hackathon, het vaakst. ‘Een hackathon is een samenvoeging van de woorden ‘marathon’ en ‘hacken’. Dat hacken kennen we vanuit de computerwereld, maar ook van bijvoorbeeld life hacks die je vaak ziet op social media. Op 24 oktober hacken we het idee van Delano tijdens een lange zit, de marathon. De knappe koppen trekken alles uit de kast om te komen tot een kansrijke digitale vervanger van een levende blindengeleidehond. 

Delano’s winnende idee

Delano zag een robothondje voor zich dat makkelijk mee op reis kan en waar je dag en nacht, weer of geen weer, een beroep op kunt doen. Ook voor mensen die niet goed genoeg kunnen lopen om een levende hond uit te kunnen laten of die allergisch zijn voor honden. 

Maar een echte hond is toch veel leuker?

Een echte levende blindengeleidehond is lief en aaibaar, maar kan bijvoorbeeld niet lezen, niet goed diepte en bewegingen inschatten en geen groen of rood licht onderscheiden. Een echte hond kan last hebben van stress of vermoeidheid en is, net als wij, in staat om fouten te maken. Het lijkt ons daarom geweldig om een alternatief te bedenken waar blinde mensen altijd op kunnen rekenen en die hen letterlijk verder op weg helpt, voor grotere zelfstandigheid en een fijner leven. Wellicht is de uitkomst dat de oplossing helemaal geen ‘hond’ is maar een ander apparaat, of een combinatie van apparaten. Wie weet!’. 

Het idee van Delano heeft is heel tastbaar. Zowel kinderen als volwassenen kunnen zich er iets bij voorstellen, waardoor begrip, maar ook de lol van technologie en innoveren toeneemt. Bovendien laten we wederom zien dat in onze regio mensen wonen en werken die in goede samenwerking bijzondere prestaties leveren. We zeggen hier vaak “Kop d’r veur!”. Dat staat zowel voor doorzetten als voor doordenken!

Als het ons lukt om op 13 februari tot een haalbaar concreet idee of het liefst al tot een prototype van een hulpmiddel voor blinden en slechtzienden te komen, is dat een mooie prestatie. Door slim samenwerken, krachten bundelen en kennis delen, via bijvoorbeeld zo’n hackathon, krijgen we snel veel voor elkaar en behalen we mooie resultaten’, vertelt Tiddens.

Een hackathon is als werkvorm uitstekend toepasbaar voor innovatie, productontwikkeling of het ontwikkelen van nieuwe services. We nodigen geïnteresseerde bewoners en bedrijven uit om op 24 oktober mee te kijken in het E-lab van de Bibliotheek in Hoogezand. In verband met corona weten we begin oktober hoeveel mensen de hackathon kunnen bezoeken. Wil je je alvast aanmelden of meehacken? Stuur dan een e-mail naar Anneke Tiddens via a.tiddens@biblionetgroningen.nl of via het contactformulier

Deel dit bericht
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email