Interview met Collin Nissink

collin paramotor

Interview met Collin Nissink, zelfstandig ondernemer met een hart voor uitvinden.

Op 13 februari 2021 gaan zo’n tien knappe koppen uit onze regio, met verstand van technologie, ICT, kunstmatige intelligentie en een groot netwerk een robot blindengeleidehond ontwikkelen. Dat doen ze tijdens de allereerste Midden-Groningse Hackathon. 

De tienjarige Delano won daarmee de prijsvraag van het Innovatiefestival Midden-Groningen. In aanloop naar de hackathon introduceren we alle deelnemers, met deze week Collin Nissink in de spotlights.

Collin woont in Kolham en is zelfstandig ondernemer. Hij werkt aan allerhande digitale projecten, in Nederland en soms ook in het buitenland. Hij maakt 360-graden tours, reportages en heeft een voorliefde voor technologie. Hij doet mee aan de hackathon omdat hij houdt van technologie, van ontdekken en van digitale apparaten. 

Plezier in het werk, dat vindt Collin belangrijk. Daarom werkt hij alleen aan projecten waar hij blij van wordt. “Het moet 70% leuk zijn en de rest mag wel een beetje minder zijn, omdat er ook vervelende taken gedaan moeten worden. Ik ben niet bezig met het verdienen van méér geld. Ik wil normaal kunnen leven en daar is inkomen natuurlijk belangrijk voor, maar het staat niet op de 1e plek.” 

Bedrijven willen Collin steeds weer inschakelen. Hij doet kleine videoproducties voor lokale MKB’ers maar werkt bijvoorbeeld ook in opdracht van grote bedrijven aan de livestreams van de grootste Europese jaarlijkse IFA technologiebeurs in Berlijn. Hij wordt teruggevraagd door klanten omdat hij met zijn hart werkt. Hij wil iets moois maken en zijn opdrachtgevers blij maken. “Als je iets doet wat je niet zo leuk vindt, ben je er ook minder goed in.” 

Naast zijn zelfstandig ondernemerschap is Collin vrijwilliger bij de bibliotheek. Daar maakt hij ontwerpen die passen bij kinderen. “De kinderen die op woensdagmiddagen komen maken dan vanuit het basisontwerp hun eigen ontwerp. Dit gaan ze dan bijvoorbeeld 3d printen of uitsnijden met een laser cutter.” Hij vindt het belangrijk dat mensen van jongs af aan de gelegenheid krijgen om te kunnen leren en ontdekken. Dat heeft hij zelf ook zo ondervonden in zijn jeugd. “Mijn moeder werd regelmatig boos op mij omdat ik bijvoorbeeld de wasmachine uit elkaar haalde toen hij stuk was. De techniek heeft mij altijd geïnteresseerd, maar ik hield heus weleens eens een schroefje over.”

Zijn loopbaan is divers, met verschillende banen waar je steeds weer andere vaardigheden voor nodig had. Geboren als Stadjer verhuisde Collin op zijn tiende naar Spijkerboor. Van zijn ouders hoefde hij niet de opvolger te zijn van zijn vaders eigen zaak, zodat Collin op ontdekkingstocht kon. Hij woonde een korte tijd in het zuiden van ons land in een kazerne, vertrok toch weer naar het Noorden en kwam via via in contact met een cameraman die een geluidsman zocht. Dat was Collins eerste aanraking met de mediawereld. Hij werkte als geluidstechnicus voor de NOS waar hij in het weekend ook dienst deed als verslaggever. Met deze ervaring op zak werkte Collin daarna jarenlang voor RTV Noord, als regisseur, editor, productieleider en als coördinator TV. Nu werkt hij voor zichzelf in zijn bedrijf Creative Creature.

Ik ben een van nature nieuwsgierig persoon, vooral als het gaat om technologie. Voor mij geldt dat je zonder motivatie en interesse niet gelukkig wordt van je werk en er dus ook niet heel goed in wordt. Ik merkte dat aan stagiaires die ik in mijn RTV Noord tijd begeleidde. Degenen die echte interesse hadden voor het vak waren er veel beter in en hadden meer kennis dan de stagiaires die de studie deden omdat ze er een goede baan mee dachten te krijgen.’ 

Collin, die zich belangeloos inzet,  is als nieuwsgierige onderzoeker, kenner van multimedia, van gadgets en met een warm kloppend hart voor technologie de tweede deelnemer aan de Midden-Groningse Hackathon. Wil je meer weten over de Hackathon of wil je zelf meedoen? Laat dan een bericht achter bij a.tiddens@biblionetgroningen.nl of via het contactformulier

Dit interview verscheen eerder in de Regiokrant
Interview en tekst door Marja Koster

 

Deel dit bericht
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email