Interview met Delano

delano vierkant

Interview met Delano, een tienjarige creatieve bedenker.

– dit interview verscheen eerder in de Regiokrant

Op 24 oktober gaan zo’n tien knappe koppen uit onze regio, met verstand van technologie, ICT, kunstmatige intelligentie en een groot netwerk een robot blindengeleidehond ontwikkelen. Dat doen ze tijdens de allereerste Midden-Groningse Hackathon. 

De tienjarige Delano won met dit idee de prijsvraag van het Innovatiefestival van Midden-Groningen. De komende weken introduceren we de deelnemers, te beginnen met Delano, de bedenker van de robot-blindengeleidehond.

Delano gaat na de zomervakantie naar groep 8 van OBS De Achtbaan, locatie Multatulistraat. Hij heeft veel vriendjes, is een vrolijk, vrij rustig jongetje en wil later het allerliefst YouTuber worden. Ook al is hij geen knutselaar, hij tekent heel graag, doet mee aan de graffiti workshops van Het Kielzog en is geïnteresseerd in vakken zoals aardrijkskunde en geschiedenis.

Tijdens het Innovatiefestival zag hij een mini-robot en klasgenoten hadden ook al eens een robothondje meegenomen naar school. Delano bedacht dat een combinatie van robots zomaar een goede robot blindengeleidehond zou kunnen zijn. Zijn doel is dat zo’n hondje het leven van mensen die niet goed kunnen zien een stukje makkelijker maakt.

Delano is zelf niet slechtziend of blind, maar kent wel iemand die door een ziekte heel snel blind zou kunnen worden. Hij vindt dat verschrikkelijk en wil graag helpen. Omdat niet iedereen een echte hond wil, lijkt een robothondje een goed alternatief voor mensen die toch deze hulp nodig hebben.

Het winnende ontwerp van Delano, de E-Dog,  heeft net als de bekende blindenstok duidelijke rood-witte strepen. Via zijn ogen, maar ook aan de achter- en zijkant geeft de hond licht. Voor vertrek kan je een route instellen, waar de hond je dan naartoe leidt. Hij blaft bij gevaar en kan als hij even niks te doen heeft, bijvoorbeeld als de slechtziende op visite is, met een speciale bal spelen. Ook al weet Delano niet hoe de robot blindengeleidehond opgeladen moet worden, hij wil wel dat het hondje foutloos moet zijn. Mensen moeten er blindelings op kunnen vertrouwen.

Delano heeft gezien dat er al mensen bezig zijn met het ontwikkelen van een robothondje, een Guide Dog. Toch laat het hackathon team zich niet tegenhouden, want sommige goede ideeën ontstaan vaak op hetzelfde moment. En of het uiteindelijk een echt hondje wordt, dat is nog maar de vraag. Waar het om gaat is dat we iets verzinnen waardoor slechtzienden buiten vrijer en veiliger kunnen lopen.

Op de dag van de Hackathon gaat Delano vloggen, zodat iedereen die er niet bij kan zijn kan zien wat er allemaal gebeurt die dag. Delano krijgt daarbij tips en advies van niemand minder dan zangeres en vlogger Famke Louise, die zelf in Midden-Groningen heeft gewoond. Wie weet is dit het begin van Delano’s YouTube carrière.

Wil je meedoen met hacken? Laat het weten aan Anneke Tiddens via een mailtje naar a.tiddens@biblionetgroningen.nl.

 

Op 24  oktober gaat een groep regionale ‘knappe koppen’ een robot-blindengeleidehond ontwikkelen. De tienjarige Delano, die er zelf ook bij is op 24 oktober, won met dit idee het vorige Innovatiefestival van Midden-Groningen. Dit mooie idee gaan we proberen uit te voeren tijdens de hackathon.

Een hackathon is een samenvoeging van de woorden ‘marathon’ en ‘hacken’. Dat hacken kennen we vanuit de computerwereld, maar ook van bijvoorbeeld life hacks die je vaak ziet op social media. Op 24 oktober hacken we het idee van Delano tijdens een lange zit, de marathon. De knappe koppen trekken alles uit de kast om te komen tot een kansrijke digitale vervanger van een levende blindengeleidehond.

Delano’s winnende idee

Delano zag een robothondje voor zich dat makkelijk mee op reis kan en waar je dag en nacht, weer of geen weer, een beroep op kunt doen. Ook voor mensen die niet goed genoeg kunnen lopen om een levende hond uit te kunnen laten of die allergisch zijn voor honden.

Een echte levende blindengeleidehond is lief en aaibaar, maar kan bijvoorbeeld niet lezen, niet goed diepte en bewegingen inschatten en geen groen of rood licht onderscheiden. Een echte hond kan last hebben van stress of vermoeidheid en is, net als wij, in staat om fouten te maken. Het lijkt ons daarom geweldig om een alternatief te bedenken waar blinde mensen altijd op kunnen rekenen en die hen letterlijk verder op weg helpt, voor grotere zelfstandigheid en een fijner leven. Wellicht is de uitkomst dat de oplossing helemaal geen ‘hond’ is maar een ander apparaat, of een combinatie van apparaten. Wie weet!

Het idee van Delano heeft is heel tastbaar. Zowel kinderen als volwassenen kunnen zich er iets bij voorstellen, waardoor begrip, maar ook de lol van technologie en innoveren toeneemt. Bovendien laten we wederom zien dat in onze regio mensen wonen en werken die in goede samenwerking bijzondere prestaties leveren. We zeggen hier vaak “Kop d’r veur!”. Dat staat zowel voor doorzetten als voor doordenken!

De uitkomst

We willen aan het einde van de hackathon het allerliefst al een prototype van een hulpmiddel voor blinden en slechtzienden hebben ontwikkeld. Dat is ambitieus, maar door slim samenwerken, krachten bundelen en kennis delen, gaan we er alles aan doen om het voor elkaar te krijgen. Ons doel is om een vernieuwend product in de markt te zetten, terwijl we ondertussen veel van elkaar leren en met elkaar samenwerken.

Doe ook mee

Een hackathon is een manier van werken waarmee je sneller resultaat behaalt met innovaties, productontwikkeling of bij het ontwikkelen van nieuwe services. Als je geïnteresseerd bent nodigen we je van harte uit om te komen kijken die dag in het E-lab van de Bibliotheek in Hoogezand. Wie weet kunnen we binnenkort ook voor jouw idee of bedrijf een hackathon organiseren. We denken én werken graag met je mee.

In verband met corona weten we aan het begin van oktober hoeveel mensen de hackathon kunnen bezoeken. Wil je je alvast aanmelden als deelnemer of toeschouwer? Stuur dan een e-mail naar Anneke Tiddens via a.tiddens@biblionetgroningen.nl

Deel dit bericht
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email