Interview met Delano

delano vierkant

Interview met Delano, een tienjarige creatieve bedenker.

– dit interview verscheen eerder in de Regiokrant

Op 13 februari 2021 gaan zo’n tien knappe koppen uit onze regio, met verstand van technologie, ICT, kunstmatige intelligentie en een groot netwerk een robot blindengeleidehond ontwikkelen. Dat doen ze tijdens de allereerste Midden-Groningse Hackathon. 

De tienjarige Delano won met dit idee de prijsvraag van het Innovatiefestival van Midden-Groningen. De komende weken introduceren we de deelnemers, te beginnen met Delano, de bedenker van de robot-blindengeleidehond.

Delano gaat na de zomervakantie naar groep 8 van OBS De Achtbaan, locatie Multatulistraat. Hij heeft veel vriendjes, is een vrolijk, vrij rustig jongetje en wil later het allerliefst YouTuber worden. Ook al is hij geen knutselaar, hij tekent heel graag, doet mee aan de graffiti workshops van Het Kielzog en is geïnteresseerd in vakken zoals aardrijkskunde en geschiedenis.

Tijdens het Innovatiefestival zag hij een mini-robot en klasgenoten hadden ook al eens een robothondje meegenomen naar school. Delano bedacht dat een combinatie van robots zomaar een goede robot blindengeleidehond zou kunnen zijn. Zijn doel is dat zo’n hondje het leven van mensen die niet goed kunnen zien een stukje makkelijker maakt.

Delano is zelf niet slechtziend of blind, maar kent wel iemand die door een ziekte heel snel blind zou kunnen worden. Hij vindt dat verschrikkelijk en wil graag helpen. Omdat niet iedereen een echte hond wil, lijkt een robothondje een goed alternatief voor mensen die toch deze hulp nodig hebben.

Het winnende ontwerp van Delano, de E-Dog,  heeft net als de bekende blindenstok duidelijke rood-witte strepen. Via zijn ogen, maar ook aan de achter- en zijkant geeft de hond licht. Voor vertrek kan je een route instellen, waar de hond je dan naartoe leidt. Hij blaft bij gevaar en kan als hij even niks te doen heeft, bijvoorbeeld als de slechtziende op visite is, met een speciale bal spelen. Ook al weet Delano niet hoe de robot blindengeleidehond opgeladen moet worden, hij wil wel dat het hondje foutloos moet zijn. Mensen moeten er blindelings op kunnen vertrouwen.

Delano heeft gezien dat er al mensen bezig zijn met het ontwikkelen van een robothondje, een Guide Dog. Toch laat het hackathon team zich niet tegenhouden, want sommige goede ideeën ontstaan vaak op hetzelfde moment. En of het uiteindelijk een echt hondje wordt, dat is nog maar de vraag. Waar het om gaat is dat we iets verzinnen waardoor slechtzienden buiten vrijer en veiliger kunnen lopen.

Op de dag van de Hackathon gaat Delano vloggen, zodat iedereen die er niet bij kan zijn kan zien wat er allemaal gebeurt die dag. Delano krijgt daarbij tips en advies van niemand minder dan zangeres en vlogger Famke Louise, die zelf in Midden-Groningen heeft gewoond. Wie weet is dit het begin van Delano’s YouTube carrière.

Wil je meedoen met hacken? Laat het weten aan Anneke Tiddens via een mailtje naar a.tiddens@biblionetgroningen.nl.

 

 

Deel dit bericht
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email