Interview met Garlon Hasham

garlon

Interview Garlon Hasham, transformatieve processen bij jongeren 


Tijdens de allereerste Midden-Groningse Hackathon op 13 februari 2021 gaan zo’n tien knappe koppen uit onze regio een robot blindengeleidehond ontwikkelen. Met het idee van de robothond won de tienjarige Delano vorig jaar de ideeënwedstrijd van het Innovatiefestival Midden-Groningen. In aanloop naar de hackathon introduceren we alle deelnemers. Deze week Garlon Hasham, vernieuwer, ondernemer en hackathon specialist.

Garlon, een geboren Arubaan, werkte afwisselend in Aruba en in Nederland. Hij studeerde in 1981 Bedrijfseconomie in Amsterdam, waarna hij aan de slag ging bij een Arubaanse luchtvaartmaatschappij als Internal Auditor. In 1993 begon Garlon voor zichzelf als administrateur, maar verhuisde in 2005 definitief naar Nederland om dichterbij zijn hulpbehoevende ouders te kunnen zijn. Hij kreeg een baan bij een administratiekantoor in Groningen en verhuisde in 2006 naar Groningen. 

Garlon heeft al sinds de opkomst van de eerste thuiscomputer, de Commodore 64 in 1982, een sterke interesse in ICT en technologie en is naast zijn werk continu bezig met innovaties. Vandaar dat hij de overstap gemaakt heeft om zijn maatschappelijke carrière te vervolgen in de deze richting. Hij werd onderwijsarchitect en is oprichter van Stichting EIF (Eclipse Incubators Foundation) waar jongeren met een sociale achterstandspositie in een trainingsomgeving aan de slag gaan met programmeren, sporten en werken. (www.incubatorsfoundation.com)  ‘Door jongeren de controle en voldoening te geven over hun leerproces en hen een goed gevoel over hun prestaties te geven, wordt hun nieuwsgierigheid geprikkeld en leren ze van én met elkaar. Zo worden ze zowel op technisch, als sociaal vlak gevormd en dat is goed voor hun zelfvertrouwen en toekomstperspectief.’

Ook vanuit zijn activiteiten in de stichting geeft Garlon sinds 2016 programmeerles aan kinderen in onder andere het Forum. Kinderen en jongeren leren hier onder andere via ‘Scratch’, een voor kinderen heel geschikte basis programmeertaal, games en applicaties programmeren. 

Ik wil het leren leuker maken en voel veel voor ondernemend leren. Tegen de jongeren zeg ik altijd dat het geheim achter succesvol worden en een goed leven opbouwen is dat je niet opgeeft. Je moet doorgaan en het opnieuw blijven proberen. Op een gegeven moment lukt het! Mijn motto is dat je leuners, steuners en kreuners hebt. Leunen en steunen mag altijd, maar kreunen niet,’ glimlacht mensenmens Garlon.

Naast de stichting is Garlon bezig met het opzetten van een nieuw bedrijf, waarin vraag en aanbod op het gebied van programmeurs wordt gemanaged. ‘Het is geen regulier detacheringsbureau, maar een bureau waar met name jongeren, die vanuit een sociale achterstandspositie zijn opgeklommen, hun carrière verder kunnen vormgeven. We hopen dat de succesverhalen van deze jongeren stimulerend werkt voor andere jongeren om voor een toekomst richting ICT en technologie te kiezen.’ 

Garlon heeft aan diverse hackathons meegedaan. Voor ons Midden-Groningse hackathonteam is het heel prettig dat een ervaringsdeskundige meedoet. Bovendien draagt Garlon de jonge en ultra getalenteerde Groningse programmeur Rafayel Gardishian aan. Rafayel is gespecialiseerd in Python, een programmeertaal die zeer geschikt is voor kunstmatige intelligentie toepassingen. Rafayel, die momenteel nog maar zestien jaar is en al door de recruiters van Google is benaderd, zal als programmeur het hackathonteam versterken.

Wil je meer weten over de Hackathon of wil je zelf meedoen? Laat dan een bericht achter bij a.tiddens@biblionetgroningen.nl of

Deel dit bericht
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email